Frysa vårtor

Frysa bort vårtor med frysmedel, (Scholl Freeze)
En av de mer populära metoderna för bota vårtor idag är de olika varianterna av frysbaserade behandlingar. Det finns receptfria frysbehandlingar samt mer kliniska metoder som utförs hos läkare. Receptfria frysbehandlingar är ofta baserade på aerosolgas och appliceras som spray. Användningen är enkel, sprayen appliceras på vårtan och fryser ner vävnaden till minus 57 grader. Kylan dödar vävnad i vårtan. Efter applicering bildas det normalt en blåsa som faller bort av sig själv inom en eller två veckor. För vissa frysbehandlingar är det nödvändigt att skrapa bort den döda vävnaden efter applicering.

Flytande kväve hos doktorn
Frysbehandlingar som utföres hos läkare kallas för kryokirurgi. Denna typ av behandling bygger på samma princip att döda vårtans vävnad med kyla som rececptfria metoder, men använder sig av ofta av flytande kväve för att frysa ner den vävnad som ska åtgärdas. Flytande kväve kyler ner vävnaden till betydligt lägre temperatur än minus 57 och dödar mer vävnad, kryokirurgi är därför mer potent och effektiv. Samtidig kräver hantering av flytande kväve extrem försiktighet vid hantering .Receptfria behandlingar mot vårtor baserade på frysmedel kan upplevas som lite läskiga, men det finns ingen anledning till att vara orolig. De är säkra, skonsamma och rätt använda orsakar de inte skador eller obehag. Det är mycket viktigt att följa anvisningarna för att användning för att försäkra sig om säkerhet och bästa resultat.

Frysmedel mot vårtor är effektiva
Frysbehandlingar är jämförbara i effektivitet med vårtmedel baserade salicylsyra, men är aningen effektivare mot vårtor som är lite mer svårbehandlade. De bör användas lite försiktigare än preparat baserade på salicylsyra och upplevs av vissa som aningen svårare att applicera. Medel som baserar sig på nerfrysning/frysmetoden är effektiva mot vanliga vårtor (verruca eller verucca vulgaris) samt platta vårtor (verruca plantare).
Kanadensisk studie visar att frysbehandlingar är effektivt mot vårt infektioner
Ha tålamod med vårtor
Vårtor är ofta väldigt seglivade och är därför svåra att bli av med. Med hjälp av vårtmedel kan man ofta påskynda vårtans avlägsnande. Tyvärr kommer ofta vårtan tillbaka eller börjar växa igen, då gäller det att inte tappa tålamodet utan fortsätta att behandla. Frysmedel anses vara ett starkt fungerande vårtmedel och bör användas på tex fotvårtor som är ovanligt robusta. Även vårtstrukturer på händer kan växa sig stora och då kan frysmetoden vara ett bra val. En bra metod kan vara att variera med olika sorters vårtmedel när en kur avslutats som inte fungerat tillfredställande.