Fotvårtor

Viruset som är orsaken till att vårtor utvecklas (HPV) finns i olika varianter. De olika varianterna av viruset drabbar i de flesta fall en del av kroppen och ger upphov till vårtor på den specifika kroppsdelen. Fötterna drabbas ofta av två olika sorters vårtstammar. Båda dessa typer är lätta att känna igen och urskilja från varandra. Fotvårtor kan svara väldigt varierande på behandling med receptfria vårtmedel, det är dock mycket pekar på att frysbehandling är effektivast för vårtor på fötterna. Mer information om vårtmedel hittar du här.

Vårtor är en sorts hudinfektion
Den fösta typen är den som i dagligt tal kallas för fotvårtor och dess latinska namn är ”Verruccae plantares”, dessa kallas även alternativt för plantarvårtor. Fotvårtor förekommer mest frekevent på fotsulor och tår, men kan även påträffas på andra områden av foten. De är oftast platta och har ett utseende som är lätt att känna igen. Typiska kännetecken är förtjocknad hud som i vissa fall kan likna en vanlig valk samt inta en blomkålsliknande form. Det kan även synas små svarta prickar nära ytan, men i de flesta fall är dessa inte synliga.

Plantarvårta
Klassisk maffig plantar/fotvårta

fotvårtor kan ta år att självläka
Denna typ av vårtor är ofta långlivade och kan ta flera år för att försvinna av sig själv, så det är att rekommendera att försöka behandla dem. Fotvårtor kan under vissa omständigheter orsaka ömmande och smärta. Detta händer särskilt ofta ifall man har en vårta som är stor samt att den sitter någonstans på foten där den utsätts direkt för vikt eller tryck.

Du smittas i omklädningsrummet
Smitta sker som med alla andra vårtor via kontakt med HPV viruset, detta kan hända på många olika sätt förutom direkt kontakt med vårtor. Risken att smittas vid exponering är genrellt sett låg. Ett par av de mest förekommande sätten att exponeras för HPV är via strumpor eller skor som andra människor har använt samt via fuktiga ytor i duschrum eller simhallar. Tonåringar drabbas oftare än andra åldergrupper. Vid tillfället då man smittats tills vårtan har utvecklats nog för att den ska vara synlig kan ta ett par veckor men kan även ta så lång tid som ett par månader. Plantarvårtor kan utvecklas till vad som kallas för mosaikvårtor,denna företeelse kan beskrivas som att fotvårtor sprider sig och bildar ett område av sammanhängande eller närliggande vårtor. Ett av de enklaste sätten att förebygga smitta är att gå barfota mycket, då utvecklar huden en tjocklek som gör det svårare för viruset att tränga in i huden. Försiktighetsåtgärder som kan användas för att minska smitta är att undvika att dela skor eller strumpor med andra människor, använda tofflor på platser som pooler eller duschrum samt tvätta fötterna noga efter att ha varit vid badhus och pooler. Skrubbsår och skärsår ökar risken att smittas.

fotvårtor kan även vara Periungual vårtor
En annan typ av fotvårtor som man kan smittas av är Periungual vårtor. De föekommer som kluster av vårtor runt eller under tånaglar. De ser ut som förtjockad hud med blomkålsliknande mönster. Denna typ av vårtor kan ge upphov till smärta, särskilt när de förekommer under naglarna.

fotvårtor kan vara svårbehandlade
Vårtor på fötter är tyvärr oftast svårare att behandla och få bort än andra typer av vårtor. Perinungal vårtor svarar generellt dåligt på behandling, men det år alltid värt ett försök att testa receptfria vårtmedel en period innan mer potenta åtgärder som kirurgi övervägs. Plantarvårtor svarar bättre på behandling än den perinungala sorten, men är mer svårbehandlad jämfört med andra typer av vårtor. Ett par anledningar som gör plantarvårtor aningen svårbehandlade är:

  • Det viruset som ger upphov till perinungal vårtor som sätter sig under foten är lite segare då det kan penetrera den tjocka huden pö fötterna. När viruset väl är på plats sitter det hårdare.
  • Vårtor på fötterna sitter på en plats som får lite luft och mer svett än andra platser på kroppen, detta gör att det får bättre förutsättningar att växa till sig.

Prova alltid receptfria medel mot fotvårtor först
Det är att rekommendera att först prova receptfria vårtmedel som är anpassade för fötterna. Receptfria medel finns i två populära varianter, frysbehandlingar och medel baserade på salicylsyra. Receptfria medel har viss effektivitet på fotvårtor. En 12 veckors behandling brukar leda till fullständig läkning i mellan 10 till 15 procent av fallen. Frysbehandlingar av fotvårtan är betydligt effektivare, det finns uppgifter att upp till 70% av fotvårtorna försvinner inom 3 månader. Det finns även receptbelagda medciner som baserar sig på salicylsyra , de är starkare och mer potenta. Om receptfria medel inte botar infektionen bör läkare kontaktas för mer effektiva behandlingar.