Botemedel

För att veta hur man ska bota eller få bort vårtor slutgiltigt behöver man veta lite om vad en vårta är och vad som orsakar dem. Det finns det många olika varianter av vårtviruset, de vanligaste kallas för vanlig vårta eller får dess latinska namn verrucca vulgaris. Man beskriva dem som lokala utväxter på huden som ofta har en förhårdnad eller fjällig yta. Vårtor orsakas av ett virus som kallas för humant papillomvirus eller HPV. De räknas som smittsamma, men har i regel låg smittorisk. Vill du läsa mer om olika vårtmedel hittar du mer information på vårat test av populära vårtmedel.

Immunförsvaret är avgörande
Det finns olika varianter av HPV som anpassats för att infektera olika delar av kroppen. HPV eller papillomvirus smittar via beröring på huden. Smitta sker via direktkontakt med vårtor eller i sällsynta fall indirekt som resultat kontakt av avstötta hudceller från andra människors vårtor. Eftersom det är ett virus som smittar är det immunförsvaret viktigt. Det är hur bra immunförsvaret kan försvara sig mot vårtviruset som avgör ifall man blir smittad eller inte samt hur infektionsförloppet utvecklar sig.

Så botar du vårtinfektioner på bästa sätt
Det finns många metoder att avlägsna missprydande vårtor på. Det enklaste sättet är att vänta tills de försvinner av sig själv. Ungefär hälften av alla vårtor försvinner helt utan yttre påverkan inom 18 månader hos personer med normal hälsa. Tyvärr är det ganska vanligt att tar flera år innan en vårta läker ut, då krävs en mycket stor dos tålamod! Det finns många olika behandlingar att använda för att aktivt bota vårtor eller i värsta fall påskynda processen som gör att vårtan försvinner. Vidare kan man dela upp behandlingar i två kategorier;

  • Medicinska ingrepp och mediciner hos läkare
  • Receptfria medel för hemmabruk och självbehandling

Det är viktigt att tänka på att det krävs tålamod för att bota vårtor, behandlingar kan ta tid och det behövs ofta många försök för att nå ett bra resultat oavsett om det är receptfria medel eller medicinska ingrepp som används.

Prova receptfria vårtmedel först
Det första steget att testa receptfria medel på grund av många skäl: de är skonsamma, lämnar inte efter sig ärr samt är inte skadliga för hud eller hälsa. Det två mest förekommande receptfria medlen mot vårtor är baserade på salicylsyra eller frysbehandlingar. Medel med salicylsyra finns som salvor, gel, droppar samt plåster och appliceras på vårtan som ska tas bort. Frysbehandlingar används som en sorts spray som sprayas på vårtan. Båda typer av behandlingar fungerar genom att döda vävnaden i vårtan. Receptfria medel anses vara effektiva, upp till 75% av alla vårtor försvinner.

När receptfria metoder inte hjälper trots upprepade behandlingar är det värt att testa det lite mer potenta metoderna som finns tillgängliga genom läkare. Denna kategori av behandlingar kan delas upp i två typer:

  • Kirurgiska metoder
  • Behandling med mediciner

Medcinska preparat verkar ofta genom att stärka immunförsvaret mot HPV (viruset som orsakar vårtor).Kirurgiska metoder används för att avlägsna större och smärtsamma vårtor. Det finns risk att kirugiskt avlägsnade vårtor inte försvinner för gott, de kan komma tillbaka. De mer potenta medicinska behandlingarna mot vårtor är inte lika skonsamma som receptfria medel, de ger ofta upphov till biverkningar som tex ärrvävnad. De starkare behandlingarna bör enbart övervägas när du har testat och inte nått framgång med receptfria behandlingar.